December 1, 2024

Protest aproape deturnat de strangerea gunoaielor. Primarul Horia Sulea a dialogat cu unii dintre protestari!

Suspendarea activitatii SC Quatro Eco Salub pe raza localitatii Floresti pe un termen de 90 de zile, respectiv angajarea SC Strict Prest pentru ridicarea deseurilor menajere, vineri-sambata-duminica s-au ridicat aproximativ 650 de tone de desuri (!), au dus la subtierea drastica a numarului de protestari la mitingul anuntat anuntat pe Facebook si programat pentru dupa-amiaza zilei de duminica.

Aproximativ 150-160 de floresteni au protestat duminica, in curtea Primariei, supravegheati de jandarmi si politisti, fata de criza gunoaielor, mesajele de pe pancarte fiind elocvente si de bun simt.

Unul dintre organizatori a tinut sa le aminteasca celor prezenti ca acest protest “este din capul locului apolitic” si le-a cerut ca discutiile sa aiba loc pe un ton civilizat. Totusi, printre protestari s-au aflat si cativa purtatori de carnete de partid (n.red. cel putin doua partide au fost reprezentate!), sau fosti membri.

Dupa aproximativ 25-30 de minute, primarul Horia Sulea si-a facut aparitia la miting si le-a cerut protestarilor sa le vorbeasca si apoi sa le raspunda la intrebari.

“Faptul ca nu s-a ridicat gunoiul a fost o mare problema, care s-a rezolvat, astazi Florestiul este mult mai curat. S-a intrat pe o noua schema de ridicare a deseurilor menajere deoarece multe ghene de gunoi sunt subdimensionate. S-au pus si pubele noi. Lucrurile se indreapta si din acest punct de vedere intr-o directie buna. Pretul negociat cu Strict Prest va ramane acelasi: 8 lei/persoana, cu transformarea tarifului in taxa virata catre Primărie pentru un serios control al platilor. Sunt unii insa care nu vor sa inteleaga ca administratia nu poate sa fie amestecata cu politica si politica cu administratia nici atata, vor sa faca prin intermediul administratiei sau prin intermediul asa-ziselor doleante, un soi de politica la adresa primarului. Eu raman primarul tuturor florestenilor, nu indemn la revolta sau miscari de genul acesta. Toată lumea stie să bage de vina si mai putin sa faca ceva pozitiv. Florestiul este intr-o continua dezvoltare. De maine se deschide gradinita de langa Primarie, am dat in functiune statia ISU care si-a demonstrat eficienta din momentul in care s-a aprins acea ghena mare de gunoi si la alte doua incendii în Floresti, se construieste o noua institutie scolara, dar se uita si că astazi avem 138 km asfaltati in Floresti, iar în 2012 aveam doar 20, se uita ca am suplimentat sistemul de canalizare, se uita faptul ca avem Compania de Transport Public cu 7 linii de autobuz. Sunt lucruri pe care le uita doar unii”, a declarat primarul Horia Sulea.

Apoi s-a trecut la un fel de dialog primar-protestari pe 10-11 voci deodata si alte teme decat desurile menajere.

Spre exemplu, o protestatara i-a cerut primarului “sa termine odata constructia trotuarelor de pe Avram Iancu pentru ca de fiecare data cand iasa cu catelul la plimbare il aduce murdar acasa, din cap pana-n labute”.

Avea dreptate, catelul doamnei, prezent si el la miting, un superb westie, era mai mult negru decat alb.

Protestul s-a incheiat fara incidente la nicio ora de la incepere.

Iata si comunicatul consiliului Judetean vis-a-vis de rezolvarea crizei gunoaielor in Floresti.

“Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, împreună cu primarul comunei Floreşti, domnul Horea Şulea, au prezentat vineri, 10 februarie 2017, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul forului administrativ judeţean, soluţia identificată şi deja pusă în aplicare în scopul rezolvării problemei deşeurilor din comuna Floreşti.

 Soluţia găsită în acest caz de Consiliul Judeţean Cluj şi acceptată de Primăria Floreşti, respectiv de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Gelu Voievod”, cea mai adecvată în situaţia existentă şi conformă legislaţiei în vigoare potrivit experţilor departamentelor juridic şi de achiziţii publice din Consiliul Judeţean a fost aceea a suspendării, pentru o perioadă de maxim 90 de zile, a contractului cu actualul operator de salubritate, SC Eco Quatro Salub SA şi de încredinţare a acestui serviciu public, în urma procedurii de negociere, unei alte societăţi comerciale care deţine capacitatea de a gestiona eficient problema deşeurilor. Fiind vorba despre o decizie temporară impusă de o situaţie excepţională, la finalul acestei perioade colectarea deşeurilor va reveni fie SC Eco Quatro Salub SA, dacă va reuşi să se doteze şi reorganizeze în acest scop, fie unui alt operator economic ce urmează a fi desemnat prin licitaţie.

Soluţia identificată în acest fel a fost deja aprobată atât de către Adunarea Generală a Acţionarilor A.D.I. „Gelu Voievod”, asociaţie din care fac parte primăriile comunelor Floreşti, Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău, cât şi în plenul consiliului local Floreşti care a luat această decizie cu unanimitate de voturi.

Astfel, în urma procedurii de negociere derulate cu patru operatori economici de profil, decizia luată de Primăria Floreşti în după amiaza zilei de joi, 9 februarie a.c. a fost aceea de încredinţare temporară a serviciului public de salubritate către firma SC Strict Prest SRL. Se impune a fi menţionat în acest context faptul că preţul rezultat în urma acestei negocieri, de 310 lei/tonă fără TVA, include taxa specială de 80 lei/tonă instituită de Ministerul Mediului începând cu 1 ianuarie 2017, taxă percepută pentru deşeurile depozitate în rampă. Ca o consecinţă directă şi favorabilă a acestui fapt, preţul plătit de către floreşeteni, de 8 lei/persoană, va rămâne nemodificat, nefiind necesară majorarea acestuia.

Urmare a hotărârii astfel luate, în dimineaţa zilei de vineri, 10 februarie 2017, un număr de 15 utilaje aparţinând firmei Strict Prest SRL au început deja colectarea deşeurilor celor aproape 46 de mii de floreşteni. În acelaşi timp, începând chiar de luni se va trece la respectarea programului de ridicare şi transport la rampa de gunoi a deşeurilor, în paralel cu o reanalizare a situaţiei şi cu o mărire a frecvenţei de ridicare în zonele în care s-a constatat că se depozitează cantităţi mult mai mari de deşeuri sau în care punctele gospodăreşti sunt subdimensionate.

Mă bucur că am putut contribui la găsirea acestei soluţii, singura care era, de altfel, atât înţeleaptă cât şi pe deplin conformă legislaţiei în vigoare. Ea vine la finalul unei perioade în care împreună cu funcţionarii departamentelor juridic şi de achiziţii din Consiliul Judeţean am analizat în amănunt situaţia contractuală existentă, procedurile legale şi implicaţiile fiecărei posibile soluţii în parte. În plus, nu trebuie uitat faptul că ea a fost impusă de o situaţie cu adevărat excepţională, respectiv de situaţia gravă şi persistentă generată de incapacitatea operatorului de salubritate de a-şi îndeplini obligaţiile asumate” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

În perioada următoare tariful pentru serviciul de salubritate urmează a fi transformat într-o taxă ce va fi încasată de către Primăria Floreşti de la toate persoanele din comună, numărul acestora urmând a fi declarat pe proprie răspundere de către fiecare proprietar de unitate locativă. În acest fel, costul acestui serviciu va fi suportat, aşa după cum prevede, de altfel, legislaţia în vigoare, de către toţi cei care beneficiază de acesta, fără a se pune în vreun fel problema să fie alocate niciun fel de fonduri publice în acest scop”.

P.S. La protest a fost prezent un singur consilier local si acela Dan Maier (ALDE), care, totusi, NU MAI E!

Dan Maier si-a dat demisia din ALDE si din functia de consilier local din cauza OUG 13, ne-a spus el.

“Maine voi fi prezent la sedinta extraordinara si apoi gata. Mi-am dat demisia din partid si din functia de consilier local pentru ca nu pot sa le raspund oamenilor pentru magariile unora de la Bucuresti”.