C.L. Floresti a aprobat prelungirea contractului cu SC Coldea Constructii SRL pentru finalizarea lucrarilor la Scoala “Cetatea Fetei”. Aceasta ar fi trebuit predata la “cheie” la jumatatea lui 2018!!!

Consilierii locali floresteni au aprobat in cadrul sedintei de astazi, 23 ianuarie 2019, Proiectul de Hotarare privind “prelungirea Contractului nr. 34720 din 19.11.2014, aferent investiției ” Proiectare și lucrări de construire școala P+2E, împrejmuire, branșamente utilități, pe B-dul Cetatea Fetei, sat Florești, comuna Florești, județul Cluj”.

Subiectul Scoala “Cetatea Fetei” merita intreaga noastra atentie si-l abordam in ordine cronologica.

 1. Pe data de 11 noiembrie 2014 Primaria Floresti a semnat cu SC COLDEA CONSTRUCTII SRL contractul aferent investitiei mentionata in primul alineat al materialului, respectiva societate fiind declarata castigatoare a licitatiei organizata de catre UAT Floresti si aprobata de catre SEAP.
 2. Conform caietului de sarcini, investitia a fost estimata la valoarea de 10,861 milioane lei si avea termen de finalizare 36 de luni de la inceperea lucrarilor.
 3. SC COLDEA CONSTRUCTII SRL a oferit suma de
  8.082.577,10 lei, cu mult sub celelalte cinci oferte prezentate. In urma analizarii documentatiilor suplimentar solicitate de catre Biroul de Investitii din cadrul Primariei Floresti si… ATENTIE (!!!), conform LEGISLATIEI in VIGOARE la acea vreme, care stipula ca oferta mai mica bate la “fundulet” orice alta oferta, chit ca miroase a dumping, COLDEA CONSTRUCTII a castigat constructia Scolii din Floresti.
 4. Lucrarile au debutat in luna februarie 2015, dar dupa nici sapte luni ritmul acestora a inceput sa incetineasca vizibil.
 5. La sedinta C.L. Floresti din 25 august 2016, primarul il invita pe Mihai Coldea (FOTO MIJLOC), logic patronul SC Coldea Constructii SRL, sa le ofere explicatii consilierilor locali care sunt motivele care au dus la intarzierea lucrarilor. A fost circ in toata regula. Mihai Coldea a dat vina pe conditiile meteo; frig, ploaie, caldura, seceta, dar si pe neexistenta unui drum care sa-i permita accesul cu masini de mare tonaj pentru transportarea materialelor. Intre Coldea, primarul Horia Sulea si cativa consilieri locali s-au iscat discutii aprinse. Unul dintre consilieri, Nicolae Oltean (PNL), i-a spus patronului: “vorbiti doar prostii. Nu aveti angajati. Ati luat drumul Clujului pentru a ridica vile si duplexuri dupa ce v-ati incasat o parte din bani, iar cand primarul a ridicat tonul la dumneavoastra ati inceput sa va instrainati lucrarile”.
 6. In 2017 lucrarile au crescut in ritm, dar spre finalul anului problemele au reaparut. La Primaria Floresti au inceput sa apara reprezentantii unor firme care se plangeau ca au efectuat lucrari la scoala din Floresti si nu si-au primit banii de la patronul Mihai Coldea. Cereau ajutorul primarului pentru a-si incasa banii munciti, iar Coldea nu era de gasit.
 7. Luna Iunie 2018 – Mihai Coldea solicita C.L. Floresti aprobarea unui Proiect de Hotarare privind “prelungirea contractului pana la finele lunii septembrie a acestui an, dar si, atentie, diminuarea valorii penalitatii cu 0,2% din valoarea tuturor lucrărilor ramase de executat pentru fiecare zi de intarziere pana la receptionarea cladirii”.
  In actualul contract, nemodificat in urma votului dat de catre consilierii locali, se mentioneaza o sumă echivalenta cu 0,2% din valoarea totală a lucrarilor pentru fiecare zi de intarziere!
 8. ATENTIE, ATENTIE, ATENTIE; 8 iunie 2018 – Primarul H.Sulea convoaca o sedinta extraordinara de C.L. Floresti, pe ordinea de zi fiind supus votului un singur proiect de hotarare: “prelungirea contractului pentru execuția lucrărilor la școala din Cetatea Fetei”.
  Proiectul a fost respins spre satisfactia primarului H.Sulea, care, intr-o postare pe pagina personala de facebook, le-a si multumit unora dintre consilieri pentru votul negativ dat. Au absentat “in corpore” cei trei consilieri de la PSD.
  Potrivit afirmatiilor primarului, executantul – COLDEA CONSTRUCTII – a realizat lucrarea in proportie de 80%, DAR, unele lucrari sunt deja degradate si care rezulta dintr-o expertiza comandata de Primarie Floresti. S-au constat urmatoarele degradari majore: exfolierea si desprinderea tencuielilor de pe peretii din interior; exfolierea si desprinderea tencuielii de pe tavane; pătrunderea apelor pluviale prin planseu și pereti; fisuri în pereți si aparitia mucegaiului pe pereti si tavane.
  Tot pe pagina sa de facebook, in IUNIE 2018, primarul a tinut sa mai faca unele precizari importante:
  “Legile, bune, rele, asa cum sunt, trebuie respectate. Beneficiarul are teribil de putine drepturi in fata executantului. Putine parghii pentru a urgenta lucrarile. Beneficiarul ramane la cheremul executantului. Acordarea licitatiilor obligatoriu pe criteriul pretului cel mai mic este o aberatie legislativa ! Insolventa ramane o plasa de siguranta pentru executant.
  Oricum eu le multumesc consilierilor prezenti la sedinta (PNL, UDMR si ALDE), care au dovedit ca le pasa de problemele florestenilor. Consilierii de la PSD au absentat in bloc.
  CE VA URMA?!
  1. Copii vor avea unde merge la scoala. Am identificat in Floresti locatii adecvate, suntem cu ele in curs de introducere in circuit scolar, vor fi gaat la inceputul scolii.
  2. Deja am finalizat demersurile la Minister pentru 3 autobuze scolare de mare capacitate, pt transport elevi in Floresti.
  3. Penalitatile curg.
  4. Legea achizitiilor publice s-a modificat, vom intra in procedura noua de achizitie publica, pentru finalizarea lucrarilor. Va fi si inca o expertiza care sa ne spuna ce s-a construit si mai ales CUM, ce mai e de construit.
  5. Probabil, diferendul cu executantul se va solutiona in Instanta. Nu avem nici o problema in acest sens. Intre timp noi vom face toate demersurile pentru ca, imi doresc anul acesta, daca nu anul viitor, primavara-vara sper!, scoala sa fie terminata.
 9. Am ajuns in 2019, in 23 IANUARIE, adica la titlul materialului. Consilierii locali au uitat de 8 IUNIE 2018 si isi schimba votul. Au aprobat prelungirea contractului pe inca SASE (6) luni cu SC COLDEA CONSTRUCTII.
 10. Scoala nu va fi inclusa nici in acest an in sistemul educational din cadrul I.S.J. Cluj. De ce? Sunt mai multe motive sa credem ca acest lucru este imposibil de realizat. Neseriozitatea etalata de catre constructor (n.red. minunile se cam feresc de Floresti), timpul scurt pentru ca UAT Floresti sa solicite I.S.J. Cluj introducerea Scolii in circuitul educational ( scoala, liceu, profil, inscrierea elevilor, reapartizarea cadrelor didactice, etc), redactarea si semnarea contractelor cu furnizorii de utilitati (apa, gaz, curent, chiar si internet) care dureaza si nu sunt simple de obtinut si AVIZE de la DSP, IJP si ISU Cluj.
 11. Va fi si un 11. Cu siguranta!

  Codin SAMOILA

Leave a Reply

Your email address will not be published.